Fördelar med LED

Fördelar med LED

Det finns längre ingen anledning att endast hålla sig fast vid varken halogen eller xenon nu när LED tekniken kommit så långt och snabbt blivit överlägset. Varför betala mer för mindre ljus?

Fördelarna med LED kontra andra ljustyper:

-            100 % ljus direkt

-            Inga byten av ljuskälla

-            Ingen trötthet p.g.a. dålig ljusfärg

-            60-90 % lägre energiförbrukning

-            30 000 – 100 000 timmars drift

-            Ingen mer dålig sikt!


- Dioder är extremt små och tunna
- Ljuset har ingen IR- eller UV-strålning    
- Dioder fungerar bra eller bättre i kalla miljöer
- Dioder har mycket lång livslängd
- Dioder är okänsliga för stötar och vibrationer
- Dioder är lätta att driva och startar direkt med full effekt
- Dioder påverkas inte negativt av tändningar och släckningar
- Dioder har hög ljusstyrka och ljuset kan styras enkelt med plastlinser eller små reflektorer, vilket innebär minskade ljusförluster
- Innehåller inte kvicksilver eller andra tungmetaller

- Drivs med lågvolt som ger en enklare och säkrare installationVad är lumen?

När man nämner en lampa med LED idag så dyker automatiskt begreppet LUMEN upp som har blivit ett sätt för tillverkarna att jämföra sina olika produkter. Men vad är då lumen och vilket mervärde ger den informationen oss?

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Lumen används oftast för att beskriva ljusflödet i rundstrålande ljuskällor såsom glödlampor och lysrör. Den tar med andra ord inte hänsyn till vilken riktning ljuset strålar i och anger allt ljus från ljuskällan. 

När man istället har en armatur eller en ljuskälla med reflektor pratar man oftast om candela vilket definieras som antal lumen per vinkel i en viss riktning. Man tar med andra ord ett antal lumen och koncentrerar detta i en mindre vinkel och får således ett mer koncentrerat ljus. Candela kan räknas om till lumen och för pannlampor är detta ett bra mått, då man bara önskar ljus i en viss vinkel ut från lampan.Så här skriver testzone.se:

"Candela är den internationella standardenheten, SI, för ljusstyrka. Historiskt härstammar en candela av ljusstyrkan från ett stearinljus, därav namnet. Idag är candela definerat av en bestämd mängd strålning per steradian. En steradian är SI-enheten för rymdvinkeln, se bild 2. Från candela härleds lumen och lux. 


Lumen är enheten för ljusflöde. Lumen är ljusflödet från en isotropisk ljuskälla, se bild 3, som bestrålar en rymdvinkel, 1 steradian. Lumen fås alltså genom att multiplicera candela med rymdvinkeln. Lumenvärdet är konstant oberoende av vinkeln på ljuskäglan. 

Lux är enheten för illuminans, belysning. Skillnaden mot candela är att lux är ljusflöde per m2, dvs lumen/m2. Lux beror däremot på avstånd från ljuskällan och ljuskäglans vinkel."

Hur mäter man lumen?

Idag mäter man vanligtvis lumen i en sfäriskt formad låda som tar upp allt ljus som utsöndras från ljuskällan i alla riktningar. För oss som är intresserade av pannlampor är denna mätmetod således ganska oväsentligt, för vad som egentligen är intressant är det ljus som går framåt i blickfånget och inte spilljuset runt omkring eller som reflekteras fram och tillbaka i lådan.

Beroende på vem som tillverkat pannlampan är också sättet att specificera lumen olika. Petzl och Lupine använder sig av ovanstående metod med en sfäriskt formad låda. Silva använder företaget Optronics högteknologiska laboratorium för både mätning och framtagning av optik medan till exempel Mila har tagit diodtillverkarens siffror och multiplicerat med antal dioder utan att ta hänsyn till hur linserna påverkar ljuset som emitteras från pannlampan.

Den integrerande sfären är det enklaste och vanligaste mätinstrumentet men är dock inte lika exakt som en goniofotometer.

Watt

Watt är motsatsen till Lumens och Lux, det är en enhet för energiförbrukning och inte en mätenhet för ljus. Watt kan bara användas för att informera om hur mycket energi produkterna förbrukar, och inte hur mycket lampan ger.

Kelvin

Kelvin = färgtemperatur, som visar vilken ljusfärg LED-lampan har.
När du köper LED-lampor är det en god idé att känna till de olika KELVIN-graderna. Då är det lättare för dig att hitta LED-lampan som matchar dina behov.Vad är skillnaden mellan LED, Xenon och Halogen?
Led, xenon och halogen är tre olika ljustekniker för belysning:
- Halogen är traditionella glödtrådslampor som ofta har ett lågt pris, men också kortare livslängd än xenon och led.
- Ljuset i en xenon/hid/gasurladdningslampa alstras genom en glaskolv fylld med xenongas. De har lång livstid och låg strömförbrukning.
- LED/lysdiodlampor har låg strömförbrukning, mycket lång livstid och hög driftsäkerhet i kombination med hög vibrationstålighet och är därmed i princip underhållsfria.

Vad är klass 2?
Klass 2 är en funktion på stark frammarsch som innebär att det finns både dag- och nattläge. Det innebär att ljusstyrkan kan sänkas vid mörker för att inte störa omgivningen.

Vad är E-märkning?
E-märkning är ett godkännande som också anger användningsområde för lampan. Observera att lampan endast får lov att användas för det syfte som den är godkänd för. Några vanliga exempel på beteckningar:

Positionsljus: (E) + A
Blinkers fram: (E) + 1
Blinkers bak: (E) + 2
Blinkers sido: (E) + 5
Bromsljus: (E) + S
Bakljus: (E) + R
Kombination bak-broms: (E) + RS

Vad är referenstal?
Referenstal är ett värde som ges till helljus samt extraljus. Enligt ECE-reglementet får den sammanlagda summan av värdena på helljus och extraljus inte överstiga 100. I Sverige finns dock undantag för detta och det är enbart de ordinarie helljusstrålkastarna som inte får överstiga 100.

Vad är skillnaden på olika dioder som osram, philips lumileds och cree?
Osram, Philips lumileds och Cree är alla premiumalternativ för led.

När ska jag använda en extraljusramp och när ska jag använda ett runt extraljus?
Valet av ramp eller runda extraljus är först och främst en smakfråga, men fordonets beskaffenhet med avseende på var och hur elektroniken sitter och styrkan på plast/metall kan också spela in.

Vad är lumen och vad är lux?
Lux har blivit ett allt vanligare sätt att ange ljus istället för att bara titta på lumen som mäter den totala mängden ljus. Ett starkt ljus innebär inte per automatik ett bra ljus utan ljusbilden kan lika gärna vara ojämn med nästan bländande partier. Lux mäter ljusstyrkan inom ett specifikt område, vilket gör det till ett mer exakt verktyg som underlättar valet av rätt belysning för just ditt behov.

Vad är Kelvin?
Kelvin är måttenheten för färgtemperatur. Ju högre Kelvintal, desto kallare ljus. Som jämförelse avger en vanlig glödlampa ca 2700 K, en halogenlampa ca 3000 K och solljus mitt på dagen 5600 K.

Vad innebär IP-klassning?
IP-klassning är en internationell märkning som anger nivå på partikel- och vätskeskydd. Den första siffran betecknar partikelskydd (damm) och den andra vattenskydd.
IP5X Dammskyddad
IP6X Dammtät
IPX5 Spolsäker
IPX6 Spoltät
IPX7 Vattentålig, nedsänkt i 1 m djupt vatten i 30 min
IPX8 Tryckvattentät, nedsänkt i vatten upp till 3 m (exakt djup anges av tillverkarenIPX9K Skyddad mot högtryckstvättning

Vad innebär ECE?
ECE-reglementet är ett gemensamt system som överser att reglerna för belysning är desamma i hela Europa. Det styrs av Ekonomiska Kommissionen för Europa och ligger under Förenta Nationerna.

Vad är skillnaden på en sidomarkeringslampa och ett positionsljus?
En sidomarkeringslampa sitter på sidan av fordonet för att visa sin närvaro från sidan. Den lyser orange.
Ett positions/breddmarkeringsljus visar bredden på fordonet och placeras så högt som möjligt på fordonets yttersta kant. Den lyser vitt framåt och rött bakåt.